BTL zet voormalig werkzoekenden in in leer-werktraject

BTL, marktleider op het gebied van omgevingsverzorging in Nederland, biedt zes voormalig werkzoekenden in Nooitgedacht (bij Assen), bij en in samenwerking met De Trans, TerraNext, VHG Noord en Werkplein Baanzicht uit Assen (financier opleiding), de kans om in het leer-werktraject het Vlaggenproject ervaring op te doen in het hoveniersvak. De voormalig werkzoekenden zijn stuk voor stuk enthousiast en doen hun uiterste best om het Vlaggenproject te laten slagen. En alles wijst er op dat het daadwerkelijk gaat lukken. Met de Kerst in aantocht is dat natuurlijk voor alle betrokkenen een goede gedachte.

 

In september startten de zes deelnemers van het leer-werktraject voor het diploma vakbekwaam hovenier met de aanleg van twaalf tuinen bij zorgwoonhuizen in Nooitgedacht. De voormalig jonge werkzoekenden voeren de werkzaamheden uit voor BTL en zijn in dienst van de Stichting Gemeenschappelijke Opleidings Aktiviteit (GOA). Stichting GOA Noord-Oost Nederland is een samenwerkingsverband van hoveniers-, groenvoorzieningbedrijven en gemeenten. Met elkaar hebben zij een gemeenschappelijk doel en belang: geïnteresseerden in het vak opleiden tot vakbekwame hoveniers/ groenvoorzieners en binnen de branche behouden. De Stichting GOA Noord-Oost Nederland verzorgt de begeleiding van de deelnemers en biedt gedurende de wintermaanden extra cursussen aan om de deelnemers zo breed mogelijk op te leiden voor het vak.

 

Groene vingers

In Nooitgedacht treffen we een paar deelnemers aan het leer-werktraject. De 29-jarige Bas Bos uit Assen vertelt dat hij erg blij was dat zijn jobcoach bij Werkplan Baanzicht hem de mogelijkheid bood om deel te nemen aan het werk-leertraject bij De Trans. "Ik wilde graag de groene sector in. In het recente verleden werkte ik in een distributiecentrum van schoenen in Assen, maar mijn contract werd niet verlengd. Ik ben opgeleid in de informatica op MBO Niveau 3, maar dat werk vind ik te saai. Ik vind het geweldig om buiten dus in de natuur aan het werk te zijn. Dat geeft een goed gevoel. Hiervoor had ik geen ervaring in het werken in de groene sector. De afgelopen tijd ben ik er achter gekomen dat ik wel iemand ben met groene vingers. Onze voorman en dat is Anne Bies van BTL, zorgt voor een goede begeleiding. Op alle vragen die ik heb krijg ik antwoord", vertelt een enthousiaste Bas Bos.

 

Goede inzet

Bies vertelt dat De Trans en TerraNext van uitvoerder BTL voor aanvang van het leer-werktraject hebben geëist dat er in het Vlaggenproject zoveel mogelijk facetten aan bod komen die betrekking hebben op het hoveniersvak. "Zelf volgde ik een aantal jaar geleden de opleiding tot hovenier in Frederiksoord. Tegenwoordig is deze opleiding in Meppel gevestigd." De voorman vertelt dat hij zeer goed te spreken is over de inzet van de jongeren. De jongens zijn goed gemotiveerd, al keken ze in het beginstadium nogal de kat uit de boom. Bij een re-integratieproject zoals het Vlaggenproject is, is het altijd gewoon afwachten wat voor mensen je binnenkrijgt."

 

Meer handigheid

Bij twaalf huizen van De Trans leggen de deelnemers aan het leer-werkproject evenzoveel tuinen aan. Anne Bies legt uit: "Zo houden de jongeren zich bezig met bestraten, bandjes plaatsen, het leggen van graszoden, het plaatsen van beukenhagen, vaste planten, bloembakken en grondwerken zoals het ingraven van grondkabels voor verlichting. Op dit moment zijn we bezig met de aanleg van de achtste tuin en ik begin te merken dat de deelnemers er steeds meer handigheid in beginnen te krijgen. Zo wordt het straatwerk steeds strakker en zien de mannen zelf hoogte. Als ze tijdens de werkzaamheden een beetje opletten dan beschikken ze aan het einde van de aanleg van de tuinen al een beetje over basiskennis aangaande planten. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen voor de toekomst."

 

Lekker buiten werken

Lennart Gruppen (20) is een van de andere deelnemers. Hij heeft het erg naar zijn zin. "Ik vind het fijn om buiten te werken. Daarnaast is het aanleggen en onderhouden van tuinen mooi vrij werk. Tijdens dit leer-werktraject leer ik het vak van hovenier echt in de praktijk. Kortom: ik doe precies hetzelfde wat een hovenier ook doet. Beter kan het niet. Voor hetzelfde ben je tijdens een leer-werktraject de hele dag aan het schoffelen. Dat is zo standaard en dat gaat zo snel vervelen. Begrijp je? Eén of twee dagen per week ga ik naar school. Ik zit op AOC Terra in Assen in het tweede jaar van de opleiding Tuin, Park en Landschap. Vorig jaar liep ik stage bij de gemeente Aa en Hunze. Wat mij vooral zo boeit aan het Vlaggenproject is het totaalpakket dat BTL ons aanbiedt. Ik moet wel zeggen dat ik het plantwerk van bomen, struiken en planten wel veel leuker vind dan het straatwerk."

 

Onderhoudscontract

Bijzonder aan het Vlaggenproject is volgens vestigingsmanager Simon Bos van BTL Emmen dat opdrachtgever De Trans al in een heel vroeg stadium met opleider TerraNext een scholingstraject voor werkzoekenden heeft opgestart. "Het project heeft een beperkt MVO-gehalte. Zes jonge werkzoekenden zitten niet meer in de kaartenbak van Werkplein Baanzicht in Assen en krijgen dus geen uitkering meer. De deelnemers gaan als de tuinen komend voorjaar allemaal gereed zijn ook het onderhoud ervan verzorgen. Dat heeft De Trans ons gegund tot en met 2014. Allemaal positief, want dit biedt een basis om de jongeren aan het werk te houden. Alle deelnemers worden overigens betaald comform de cao voor het Hoveniersbedrijf in Nederland."

 

Over De Trans

De opdrachtgever van het leer-werktraject het Vlaggenproject is De Trans. De Trans biedt zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke beperking, autisme, of een aan autisme verwante stoornis. Autisme Spectrum Stoornis (ASS).