'Chocolade heeft me altijd al aangetrokken'

  • "Ik ben niet afhankelijk van deze winkel. Ik vind het vooral erg leuk wat ik allemaal doe. Door de recessie lukte het mij niet om iemand in dienst te nemen, maar dat ik gaat in de toekomst wel gebeuren." Consudel mei 2011. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    "Ik ben niet afhankelijk van deze winkel. Ik vind het vooral erg leuk wat ik allemaal doe. Door de recessie lukte het mij niet om iemand in dienst te nemen, maar dat ik gaat in de toekomst wel gebeuren." Consudel mei 2011. / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

In de binnenstad van Doetinchem is in een monumentaal winkelpand Ambachtelijke Chocolaterie Wittenberg te vinden. Sandra Wittenberg is de eigenaresse van de zaak die zes jaar bestaat. "Vanwege de recessie stagneerde de omzet een tijdje, maar de stijgende lijn zit er gelukkig weer in. Ik vind dat ieder bedrijf dat deze economische tegenwind overleeft, een gezonde toekomst tegemoet gaat", zegt deze gedreven en goedlachse onderneemster.

 

Wittenberg (36) komt net zoals veel chocolatiers uit de banketbakkerswereld. Na vijftien jaar voor diverse bazen te hebben gewerkt, stopte ze. "Als banketbakker moest ik keihard werken tegen een karig salaris en mijn sociale leven schoot er vaak bij in. Daar had ik echt helemaal geen zin meer in. Bij Chocolaterie Janson in Zutphen kon ik vervolgens aan het werk en ik leerde daar in de vijf jaar dat ik er in dienst was het vak van chocolatier. Huub Janson was mijn leermeester. Met Huub heb ik nog steeds een goed collegiaal contact. Zutphen heeft een gezellige historische binnenstad en dat is wat er helaas in Doetinchem ontbreekt."

 

Chocolade heeft Sandra altijd al aangetrokken. "Al vanaf dat ik een kind was. Ik kan er geen reden voor geven. Wel vind ik chocolade een heel mooi product, waarin je heel veel van jezelf in kunt leggen. Mijn creativiteit uiten in diverse chocoladeproducten vind ik geweldig. Ik heb een open winkel. Klanten zien dus altijd waar ik mee bezig ben. Daarnaast vind ik het contact met mensen geweldig. Ik haal hier veel arbeidsvreugde uit. Ik ben ook echt geen type dat van stilzitten houdt. Maximaal twee keer per week ben ik beschikbaar voor het verzorgen van workshops. Vaker wil ik geen workshops geven, want anders ben ik helemaal nooit meer thuis. Mijn gezin verdient ook zeker de nodige aandacht. Wel moet ik zeggen dat het tijdens het verzorgen van workshops altijd gezellig is met de deelnemers."

 

Assortiment

Het assortiment bonbons in deze winkel bestaat uit ongeveer 25 soorten en is afhankelijk van het jaargetijde. "Vormbonbons maak en verkoop ik het meest, maar ik produceer ook glaceer- en logobonbons hoor. Hardlopers zijn Lavendel, Arak (Rijstenlikeur), Chili en Kaneel. Deze ambachtelijke bonbons verkoop ik het meest. Qua smaken zijn mensen hier best conservatief, al geven ze dat zelf niet toe. Gelukkig staan de klanten staan tegenwoordig wel iets meer open voor andere smaken zoals basilicum en chili. Vroeger moest er altijd rum in een bonbon zitten. Daarnaast bied ik chocolade en truffels aan. Op bestelling produceer ik verder allerhande chocoladeproducten zoals chocoladeletters en chocolade eieren. Klanten kunnen mij ook een foto sturen via e-mail, die ik vervolgens afdruk op chocolade. In de wintermaanden verkoop ik veel chocosticks voor het maken van chocolademelk." Relatiegeschenken voor bedrijven biedt Wittenberg eveneens aan. "Vanwege de recessie besteden ondernemingen hier helaas minder geld aan. Daar staat tegenover dat particulieren meer geld uitgeven aan chocolade. Ondanks dat er nog steeds sprake is van economische tegenwind, wil menigeen zich blijven verwennen. In een economisch goede tijd gaan mensen vaker uit eten dan in een periode van recessie. Nu koken klanten meer zelf en dan willen ze natuurlijk wel iets lekkers op tafel zetten. Daarvoor zijn ze bij mij aan de het goede adres. Mensen komen hier echt voor de smaak."

 

Kracht

De kracht van Ambachtelijke Chocolaterie Wittenberg is volgens de eigenaresse dat zij tijdens de productie van chocolade geen conserveringsmiddelen gebruikt. "Ik werk alleen met puur natuurlijke producten. Alleen door de manier van werken kun je je duidelijk als chocolatier onderscheiden van fabrieksbonbons." In de weken rond Kerst, Sinterklaas, Pasen en Moederdag heeft Wittenberg het drukst. In een wat rustigere periode gaan we meestal op vakantie. De zaak doe ik nooit meer dan twee weken achter elkaar dicht."

 

Bewuster

Wittenberg vindt dat mensen in de huidige tijd steeds bewuster eten. "Hierbij denk ik niet alleen in fairtrade. Klanten vragen zich tegenwoordig vaker af hoeveel calorieën er in chocoladeproducten zitten en of het wel lekker is wat ze eten." Al het chocolade van deze chocolaterie is afkomstig van Barry Callebaut. "De smaak van deze chocolade is de beste. Bovendien bieden andere leveranciers niet zoveel keuze aan. Ik koop bij Callebaut de basischocolade, de hazelnoot- en de amandelpate in. De contacten met het bedrijf zijn erg goed. Als er iets nieuws op de markt is, dan horen we dat direct."

 

Mouleermachines

In de werkruimte staan drie mouleermachines van Mol d'Art. "Ik had eerst twee mouleermachines voor puur en melk. Na een half jaar kocht ik er een bij voor wit. Voor de aankoop van de mouleermachines week ik vijf jaar geleden noodgedwongen uit naar België. In Nederland kon ik er met geen mogelijkheid aankomen. Ik weet nog steeds niet waarom dat zo was. Het voordeel van de mouleermachines van Mol d'Art is dat ze zo zijn gebouwd dat je er een glaceerband op kunt plaatsen. Een zeer groot ander voordeel is dat de draaischijf van roestvrijstaal is. De draaischijven van de mouleermachines van de meeste andere fabrikanten zijn van kunststof."