CWT Sitos groot in cacao

  • Artikel verschenen in Maritiem Nederland, december 2010. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.
    Artikel verschenen in Maritiem Nederland, december 2010. Foto: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties. / Copyright tekst: Dirk Bosman/ DIBEBO Tekstproducties.

In het westelijk havengebied van Amsterdam is CWT Sitos gevestigd. Dit acht jaar oude bedrijf houdt zich bezig met de op- en overslag van cacao (bonen) en afgeleide producten zoals boter, cacaomassa en poeder.

 

"Ons bedrijf doet veel meer dan de op- en overslag van cacao", vertelt managing Director Martin Versteeg. "Wij zorgen met ongeveer vijftig medewerkers ook voor de op- en overslag van afgeleide producten van cacao zoals boter, cacaomassa en poeder. Daarnaast houdt CWT Sitos zich bezig met de op- en overslag van koffie, hazelnoten en pinda's. Toch vormt de op- en overslag van cacao onze hoofdactiviteit. Veel cacao dat bij ons in opslag is geweest, wordt vervoerd naar de cacaoverwerkende industrie, die vooral in de Zaanstreek en in plaatsen in en rond Amsterdam goed vertegenwoordigd is. Ook gaat er veel cacao richting andere Europese landen, waarvoor Nederland het voorland vormt."

 

BINNENVAARTTERMINAL

Grote klanten van CWT Sitos zijn Cargill, ADM, Ecom, Dutch Cocoa en Jan Schoemaker. De managing director vertelt verder: "Cacao dat bij ons wordt op- en overgeslagen is voor 70 procent afkomstig uit West-Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Ghana. In Ivoorkust, Ghana, België en Groot Brittannië zijn wij ook gevestigd. Daar verrichten onze medewerkers precies dezelfde werkzaamheden als in Nederland.

 

De cacao komt veelal via containerschepen (balen) en bulkschepen bij ons binnen in de nieuwe binnenvaartterminal SCS Multiport aan de Madagaskarhaven. Dit is de zuidelijke insteekhaven van de Afrikahaven, waaraan CWT Sitos is gelegen. SCS Multiport is overigens de eigenaar van deze binnenvaartterminal. Containers (bulk) worden vervolgens los gestort in de loodsen en zakgoed krijgt hier eveneens een plaats en wordt voorzien van een codering. De cacao ligt vervolgens gemiddeld een half jaar tot vijf jaar bij ons in opslag. Wij zijn daarnaast geaccrediteerd bij de termijnmarkten in Londen (Liffe). Dat betekent dat CWT Sitos gecertificeerd is om cacao fysiek op te slaan voor de termijnmarkten en onder hun bewind vindt dan ook de opslag plaats."

 

Versteeg vertelt dat hij vanwege concurrentiegevoeligheid geen uitspraken doet over de hoeveelheid cacao zijn bedrijf jaarlijks op- en overslaat. "Wat ik wel kwijt wil is dat wij een totale opslagcapaciteit op ons terrein in Amsterdam hebben van 200.000 ton."

 

MONSTERKAMER

Michiel de Graaf is assistent manager bij CWT Sitos, en leidt ons rond door het bedrijfspand en over het immense loodsenterrein. Hij laat de monsterkamer zien, die op de begane grond is gestationeerd. "Zoals je ziet liggen hier allemaal kleine hoeveelheden cacaobonen die verpakt zijn in monsterzakjes van minimaal 2 kilogram. Van elke partij nemen wij na binnenkomst een monster. Deze monsters analyseren wij aan de hand van de FCC-regels (Federation Cocoa Commerce), waarin we onder andere de beancount en het vochtgehalte van de cacaobonen vaststellen. Daarnaast is het belangrijk voor de kwaliteit van de cacao hoe het wordt verscheept. Als het vochtpercentage bij de verscheping boven de 8 procent is dan is de kans op schade in de partij aanzienlijker."

 

UNIEKE LOODS

De Graaf vertelt dat CWT Sitos aan de overkant van de weg, naast Dutch Cocoa, halffabricaten opslaat. "Deze loods is vrij uniek, want hij is voorzien van een brandblusinstallatie CO2 knok down. Voor 98 tot 99 procent is deze loods luchtdicht. Een luchtdichtheid van 100 procent is niet te realiseren. Mocht er in deze loods brand ontstaan dan wordt er binnen een halve minuut 40 ton CO2 in gestort. CO2 heeft geen invloed op de kwaliteit van cacao, terwijl water dat wel heeft. Cacaobranden zijn erg moeilijk te blussen. Cacao dat brand kun je het beste zoveel mogelijk wegscheppen en gecontroleerd laten uitbranden."

 

SCHONEN VAN CACAO

In een van de andere loodsen toont de assistent manager de faciliteit om cacaobonen te schonen. "Voor een aantal klanten schonen wij de cacaobonen standaard. Tussen de cacaobonen zitten altijd stof, houtjes, steentjes en touwtjes. De machine haalt ze er zoveel mogelijk uit."

 

Daarna rijdt De Graaf naar een loods waar duizenden balen met cacaobonen liggen opgeslagen. "Eén baal weegt tussen de 60 en 65 kilo. Er gaan twintig balen op een pallet. Voor het lossen van de containers maken wij gebruik van een mobiele geautomatiseerde palletizer. De balen zijn veel te zwaar om zo op te tillen. Vandaar dat de wetgever heeft beslist dat de balen met cacaobonen machinaal op de juiste pallets moeten worden geplaatst."

 

CWT Sitos

Sitos bestaat sinds 2002. In 2008 hebben eigenaren Martin Versteeg en Dick de Bruin 60 procent van hun aandelen verkocht aan CWT, dat staat voor Container, Warehousing, Transport. CWT is de grootste logistieke dienstverlener van Azië. De reden voor de verkoop van de aandelen aan CWT is volgens Management Assistent Michiel de Graaf dat beiden een sterke partner nodig hadden om zodoende klaar te zijn voor de toekomst. CWT Sitos heeft vier loodsbazen in dienst. Die elk afzonderlijk verantwoordelijk zijn voor hun eigen divisie. Dat zijn: zakgoed, producten, bulk en de eindverantwoordelijke loodsbaas. In het seizoen dat duurt vanaf begin oktober tot en met maart, maakt het bedrijf verder gebruik van de diensten van tussen de tien en dertig inleenkrachten/ uitzendkrachten.

 

OP DEZE TEKST RUST COPYRIGHT.