'Ik maak graag mensen blij met chocolade'

  • Al twintig jaar is chocolade erg belangrijk in het leven van Rob Brouwer. (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.
    Al twintig jaar is chocolade erg belangrijk in het leven van Rob Brouwer. (Foto: Dirk Bosman). / Copyright tekst en foto: Dirk Bosman.

Al twintig jaar is chocolade erg belangrijk in het leven van Rob Brouwer (40) Hij is eigenaar van Chocolaterie Brouwer en bezit twee winkels in Almere-Haven en in Lelystad. In de laatste plaats is ook de chocoladefabriek gevestigd. Eerder dit jaar sloot de ondernemer overigens zijn zaak in Hilversum vanwege muizenoverlast.

 

Op veertienjarige leeftijd maakte Brouwer zijn eerste chocoladeproduct. "Op mijn achttiende was ik al eigenaar van een snoepwinkel. Na twee jaar ging ik daar ook chocola verkopen, om na vijf jaar mij alleen op de productie en verkoop van chocoladeproducten te richten."

 

Als scholier kwam Brouwer tijdens zijn opleiding tot banketbakker dus al in aanraking met chocolade. "Van mijn toen al 78-jarige leermeester leerde ik een paar jaar later ambachtelijk te werken en om creatief te zijn met chocolade met minder materiaal. Chocolade betekent voor mij nu vooral hard werken en geld verdienen. Ik vind het ook zeker een erg lekker product en maak natuurlijk graag klanten blij met chocolade. In totaal heb ik vijftien mensen in dienst. De kracht van mijn bedrijf is dat ik en mijn medewerkers plezier beleven aan wat we doen en dat stralen wij uit naar onze klanten."

 

Snuffelwinkels

De man uit Lelystad maakt alle chocolade in zijn eigen fabriek; niet in de winkels. "Hier koos ik bewust, omdat het produceren van chocoladeproducten heel veel troep geeft. Ik vind het daarnaast niet mooi om het in mijn winkels te doen. Daar zijn ze ook te klein voor. Mijn twee winkels zijn echte snuffelwinkels. Wij werken in mijn zaken met een koffie-, thee- en chocoladeconcept, dat nu vijf jaar bestaat. Voor een tiental andere winkels overal in Nederland produceer ik trouwens ook allerhande producten van chocolade. Ik denk dat ik jaarlijks rond de 20.000 kilo aan chocolade verwerk. Per dag smelt ik zomaar 200 kilo chocolade. In mijn zaken vinden klanten een groot assortiment aan bonbons (54 soorten), elke dag maken we ook tien tot vijftien rare smaken zoals bleekselderij- en peperbonbons. Klanten zijn er dol op! Daarnaast bestaat ons assortiment uit tekstplaten, slagroomtruffels (onze specialiteit) en pindarotsjes. Rond Pasen verkopen wij veel paaseieren en paashazen. December is de drukste maand van het jaar en dan zijn chocoladeletters erg in trek."

 

Workshops

Rob heeft er nooit spijt van gehad dat hij snoep inruilde voor chocolade. "Eerstgenoemde is meer bedoeld voor kinderen en die vragen altijd naar dezelfde soorten. Met chocolade kun je leuke, luxe en creatieve producten maken en dat vind ik geweldig om te doen. Regelmatig geef ik workshops. Meestal zijn ze volgeboekt. Mensen mogen een dagje chocolade komen maken en dat ervaren ze als een feestje. Deelnemers aan mijn workshop mogen zoveel chocolade naar binnen werken als ze zelf willen. Als ze dat willen, mogen ze zich klem eten. Aan het einde van een workshop geef ik iedere deelnemer twee kilo chocolade mee voor thuis."

 

Chocolaterie

Brouwer laat zich bewust beleveren door zowel Callebaut als Belcolade. "Callebaut heeft meer keuze. Je kunt er terecht voor wel zeshonderd soorten chocolade. Het voordeel van het werken met Belcolade is dat zij een hele goede pure chocolade hebben, waar veel cacaoboter in zit. Hierdoor is deze chocolade erg soepel. In de fabriek heb ik een paar wielmachines van Zilco staan. Ook maak ik gebruik van twee smeltkasten. Hier doe ik voorraden chocolade in, zodat ze alvast kunnen smelten, voordat ik aan het werk ga." Klanten van alle leeftijden bezoeken Rob's zaken. "Het valt ons wel op dat over het algemeen de wat nettere, rustige mensen bij ons komen. Het merendeel van onze klanten verdient bovenmodaal."