Kwaliteit is belangrijk bij De Olifant

  • Het pand in het historische centrum van Kampen waar Sigarenfabriek De Olifant al jaren gevestigd is. (Foto: De Olifant)
    Het pand in het historische centrum van Kampen waar Sigarenfabriek De Olifant al jaren gevestigd is. (Foto: De Olifant)

"Wij vinden het erg belangrijk om sigaren te maken en verkopen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Bij ons wordt gewerkt met zuivere en goede tabakssoorten en tijdens het productieproces worden geen toevoegingen gebruikt", vertelt Johanna Kanis. Zij is bij De Olifant medewerkster commerciële binnendienst én de rechterhand van directeur Thomas Klaphake.

 

Al sinds 1832 worden bij Sigarenfabriek De Olifant tabaksproducten vervaardigd. Langere tijd had de sigarenfabriek voornamelijk een museaal karakter, maar sinds midden jaren tachtig van de vorige eeuw, wordt er weer volop geproduceerd. Bij de productie maken de medewerkers gebruik van traditionele machines. En de oudste nog werkende machine dateert van 1888. In totaal zijn er vijftig medewerkers actief bij deze sigarenfabriek. Doordat bijna iedereen parttime werkzaam is, komt het totale personeelsbestand uit op ongeveer dertig fulltime krachten.

 

Beperkte productiemogelijkheden

Wekelijks worden er tussen de zeventig- en honderdduizend sigaren in de fabriek gefabriceerd. "Het aantal sigaren dat onze medewerkers maken per week ligt aan hoeveel en welke machines draaien", legt Johanna uit. Om te vervolgen: "In onze fabriek kunnen in verband met de ruimte geen extra sigarenmachines geplaatst worden. Dat beperkt de productiemogelijkheden. Variëren in modellen lukt ons wel door 'formaatwissel' toe te passen op bestaande machines." Eén ding is wel duidelijk wanneer je als bezoeker door de sfeervolle vertrekken en met tabak gevulde ruimten in de fabriek loopt: de ambachtelijke sigaren van De Olifant worden met veel liefde door veelal vrouwen gemaakt. Omgeven door de heerlijke geur van tabaksbladeren.

 

Nederlandse traditie

De sigaren van De Olifant zijn zogenaamde 'Short Fillers' en worden gemaakt volgens de Nederlandse traditie. Kanis: "Een 'Short Filler', is een sigaar waarbij de kortgesneden binnengoedmelange omwikkeld wordt door het Java Besuki omblad en opgedekt met het delicate Sumatra dekblad. Naast de 'Short Filler', maken en verkopen we ook met het type Ds. Valentyn 'New Filler' sigaren. Dit type verenigt de goede eigenschappen van de Caraïbische 'Long Filler' en de Europese 'Short Filler'. Bij de 'New Filler' sigaar wordt de kortgesneden binnengoedmelange driemaal ingerold in delicaat Besuki omblad dat over de volle lengte wordt verwerkt. Inclusief de hoofdnerf. Nadien wordt deze wikkel toegedekt met fijn grootbladig Sumatra zandblad als dekblad. Door het gebruik van extra omblad, wordt er minder kort gesneden binnengoed gebruikt en krijgt de sigaar extra stevigheid."

 

Basisassortiment

Met acht sigarenmodellen biedt De Olifant tabaksspeciaalzaken een compleet basisassortiment. De commercieel medewerkster: "Onze sigaren zijn geurig, zuiver en rond van smaak, met milde zachte en volle kruidige aroma's. Afhankelijk van het model kan je er voor even of langer van genieten en de sigaren zorgen voor milde tot volkrachtige momenten van genot."

 

Smaakpanel

Sigarenfabriek De Olifant beschikt over een rokerspanel die bestaat uit interne en externe personen. "Het interne rokerpanel komt eenmaal per week bij elkaar en hun taak is het waarborgen van de kwaliteit van de sigaren en zij moeten er voor zorgen dat de sigaren van De Olifant constant dezelfde smaak hebben", aldus de commercieel medewerkster.

 

Selectief bestand verkooppunten

In ruim 200 tabaksspeciaalzaken in Nederland worden de sigaren van De Olifant verkocht. Kanis: "Doordat onze productiecapaciteit beperkt is, voeren wij selectief beleid met betrekking tot tabaksspeciaalzaken die onze sigaren mogen verkopen. Wanneer een ondernemer van een tabaksspeciaalzaak aan ons doorgeeft dat hij onze sigaren wil gaan verkopen dan nodigen wij hem uit om eerst naar onze fabriek toe te komen. Op de manier krijgt hij feeling hoe wij de sigaren van De Olifant fabriceren. Verder zijn onze sigaren best prijzig en als een ondernemer van een toekomstig verkooppunt met eigen ogen gezien heeft hoe het productieproces verloopt dan kan hij naar onze mening zijn klanten beter uitleggen waarom er een bepaalde prijs voor de sigaren betaald dient te worden. Toekomstige verkopers nodigen we vaak een dagdeel uit. Na een kopje koffie of thee leiden wij ze rond door de fabriek. Vervolgens staat er een lunch op het programma. Daarna is de startersvoorlichting en tot slot is er tijd voor het beantwoorden van vragen."

 

Rondleidingen

Naast het fabriceren en verkopen van sigaren, houdt Sigarenfabriek De Olifant in samenwerking met De Eenhoorn koffie, thee en wijn, die onder dezelfde holding valt, een aantal proefdagen per jaar. "Mensen kunnen dan bij ons langskomen voor het proeven van koffie, thee, wijn en sigaren. De Eenhoorn levert op dit moment overigens al aan een tiental tabaksspeciaalzaken. Ondernemers die belangstelling hebben voor een samenwerking kunnen informatie over De Eenhoorn vinden op www.eenhoorn.eu. Verder organiseert De Olifant bijna het hele jaar door (de bouwvak uitgezonderd) rondleidingen in de sigarenfabriek die tien euro per persoon kosten. Het combineren van een rondleiding van een rondleiding met een proeverij is ook mogelijk. Na de rondleiding mogen de deelnemers twee sigaren proeve, onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard is een koffie- en theeproeverij ook mogelijk", besluit Kanis.