Paul de Wilde brengt eigen sigaar op de markt

  • Paul de Wilde toont trots een doosje van zijn eigen sigaren die hij samen met Sigarenfabriek De Olifant op de markt heeft gebracht. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman.
    Paul de Wilde toont trots een doosje van zijn eigen sigaren die hij samen met Sigarenfabriek De Olifant op de markt heeft gebracht. / Copyright tekst en foto's: Dirk Bosman.

Tabaksspeciaalzaak Paul de Wilde heeft in samenwerking met Sigarenfabriek De Olifant een unieke sigaar ontwikkeld. De ondernemer nam dit initiatief ter gelegenheid van het feit dat Amersfoort in 2009 750 jaar over stadsrechten beschikt. Bisschop Hendrik van Vianden gaf die aan de stad.

 

Sinds jaar en dag en dat is al 26 jaar, is de tabaksspeciaalzaak van Paul de Wilde te vinden aan de Arnhemsestraat in het hart van Amersfoort. De winkel beslaat een oppervlakte van circa zestig vierkante meter en is een echte sigarenspeciaalzaak, met klimaatkamer, die ook zeker veelvuldig wordt bezocht door klanten uit de regio. De Wilde (51) is een echte sigarenliefhebber. "Het beste is om er voor te kiezen om een sigaar op een rustig moment te roken. Je kunt er dan echt puur van genieten. Ik vind het leuk en interessant dat er om sigaren heen een geweldige cultuur hangt. Ze zijn verder samengesteld uit de beste tabakken van over de hele wereld. Ik heb een prachtig vak. Ik help onze klanten met het vinden van een overheerlijke sigaar, die ze vervolgens tijdens een rustig genietmoment op roken. Ik haal er veel voldoening uit dat ik hieraan mag meewerken."

 

Favorieten

Longfillers van diverse merken zijn bij de ondernemer favoriet. "Ik vind bijvoorbeeld de Robusto Maduro erg lekker. Deze sigaar heeft een prettig karakter, met een iets zoetige ondertoon. Dat vind ik de prettige eigenschappen van een sigaar. Ook rook ik graag de Corona van De Olifant, want hij heeft een mooi karakter en is uitgebalanceerd van smaak. Gek ben ik trouwens verder op de Regent van de Heren van Ruysdaal."

 

De Olifant Panatella

Omdat Amersfoort dit jaar, 750 jaar over stadsrechten beschikt, vatte De Wilde het idee op om in samenwerking met Sigarenfabriek De Olifant, een unieke sigaar te ontwikkelen. "Het hele traject van ontwikkeling tot en met de productie was heel leuk om van dichtbij mee te maken. Sinds begin juni is De Olifant Panatella alleen bij ons in de winkel verkrijgbaar. De sigaren zijn in een gelimiteerde en genummerde oplage van slechts vijfhonderd kisten geproduceerd. Ik kan er helaas niks bij laten maken. In elk doosje zitten er tien. De sigaren zijn vol van smaak en hebben een mooi model. Het binnengoed van Braziel, Java, Sumatra en Havanna, maakt de Panatella lichtpittig, maar rond van smaak. Het omblad dat geoogst is in 1986, komt van de Majang Sari planters in Oost Java. Het dekblad, van de Poetoes plantage 1987, is het fijnste Sumatra zandblad. De Panatella kenmerkt zich door een volle, kruidige en peperige smaak."

 

Op dit moment heeft De Wilde al ruim de helft van de doosjes verkocht. "Dit is echt boven verwachting. De sigaar wordt zeer goed ontvangen. Veel van onze klanten zijn vaste afnemers en die hebben we tijdig geïnformeerd over de komst van de Panatella. Een paar klanten zijn vanwege de uitstekende smaak van de sigaar zelfs alweer hier terug geweest om een tweede doosje aan te schaffen De prijs voor een doosje bedraagt overigens 19,95 euro."

 

Breed en diep assortiment

Tabaksspeciaalzaak Paul de Wilde heeft verreweg het breedste en diepste assortiment sigaren, pijptabak en pijpen van Amersfoort en omstreken. "We verkopen honderden soorten sigaren. Hierbij kan ik niet zeggen dat er een bepaald merk sigaren is dat wij het meest verkopen. Vanzelfsprekend zijn sigaren van de bekende merken zoals Balmoral, De Heeren van Ruysdaal, De Olifant en De Huifkar in onze schappen vertegenwoordigd. Vanaf 16,5 eurocent tot 30 euro per stuk bieden wij sigaren aan." Het pijpenassortiment in deze winkel is ook veelomvattend. Paul: "In totaal presenteren we 260 pijpen. Pijprokers zijn genieters en hobbyisten en willen voldoende keuze hebben in een tabaksspeciaalzaak. Met twintig of dertig pijpen in mijn assortiment kan ik niks. Wij verkopen ongeveer 120 soorten pijptabak. Pijproken is trouwens van alle leeftijden. Jong en oud verwelkomen we in onze zaak. In het verre verleden heb ik trouwens ook nog pijp gerookt."

 

Natuurlijk is het assortiment sigaretten, shag en vloei bij De Wilde erg uitgebreid. Hetzelfde geldt voor het assortiment rokersbenodigdheden. "Zo verkopen wij (tafel)aanstekers, sigaren- en sigarettenkokers, sigarenknippers, sigarenboren en asbakken. Noem het maar op en het is er. Ongeveer vier jaar geleden zijn we trouwens begonnen met de verkoop van waterpijpen en die verloopt erg voorspoedig. We hebben verder een klein assortiment snoep en kauwgom. Tijdschriften verkopen we niet. Hiervoor richt ik liever een extra schap sigaren en pijptabak in, want hier is bij ons de meeste omzet op te behalen. Van de loterijen is alleen de Staatsloterij nog overgebleven", aldus De Wilde.

 

Zes dagen per week is Paul actief in zijn zaak. "Mijn vrouw Yvonne werkt hier ook. We worden als sinds jaren geassisteerd door Carmen en die staat voor zestien uur per week op de loonlijst. Gemiddeld werkt De Wilde zo'n vijftig uur per week. Ik heb geen problemen om veel uren te maken, want ik haal veel voldoening uit het vak dat ik beoefen. Eenmaal per jaar sluiten we in de zomer de zaak een paar weken, om vakantie te houden en om energie op te happen."

 

Van de recessie merkt deze tabaksspeciaalzaak niks. "Wel waren januari en februari moeizame maanden. Gelukkig gaat het nu weer stukken beter", zegt De Wilde.

 

Toekomst

De ondernemer kijkt met een erg positieve blik naar de toekomst. "Ik denk dat consumenten blijven zoeken naar een goed en mooi assortiment rookwaren, die verkocht worden door mensen met kennis en liefde voor het vak. Dus deze zaak blijft de komende jaren zeker nog wel bestaan. Natuurlijk is het allemaal geen rozengeur en maneschijn in ons vak. De steeds lagere marges die wij door tabaksfabrikanten toebedeeld krijgen, blijven een bron van zorg. Net als de opkomst en het omzetaandeel van laaggeprijsde sigaretten en shag. Dit gaat ten koste van onze marge, maar hierdoor laten wij ons zeker niet uit het veld slaan."