POMPSHOP Koffieverkoop grenstankstation met Duitsland om de loop er nog een beetje in te houden...

  • BEELD: Het tankstation Hamelandstop in Aalten is vanwege het aanbod aan koffie vooral interessant voor consumenten uit Duitsland. POMPSHOP FEBRUARI 2015.
    BEELD: Het tankstation Hamelandstop in Aalten is vanwege het aanbod aan koffie vooral interessant voor consumenten uit Duitsland. POMPSHOP FEBRUARI 2015.

Erik Koelman is pomphouder in Aalten, een dorp pal aan de grens met Duitsland. Koelman verkoopt op zijn station naar eigen zeggen wekelijks zo’n tweeduizend kilo koffie. Hij noemt zijn tankstation ‘een supermarkt waar we af en toe ook nog een paar liter brandstof verkopen’. 

 

Hebben Koelman en zijn collega’s in de grensstreek te maken met de gevolgen voor hun bedrijf van het accijnsbeleid op brandstoffen, in Duitsland wordt er ook op koffie belasting geheven. Consumenten uit het buurland hebben Koelman inmiddels gevonden als koffieleverancier. 

 

KORT GEDING TEGEN DE STAAT DER NEDERLANDEN

Koelman is een van de eisers in het kort geding dat wordt gevoerd tegen de Staat der Nederlanden. Inzet is het via de rechter afdwingen van een compensatie van de financiële schade die wordt ondervonden als gevolg van het huidige accijnsbeleid. De eisers worden in hun streven gesteund door de stichting Accijnsclaim Pomphouders.

 

BODEMPROCEDURE VOOR VOLLEDIGE COMPENSATIE

Via een bodemprocedure willen de ondernemers het uiteindelijk voor elkaar krijgen dat ze volledig worden gecompenseerd. “Wij vragen alvast om een voorschot omdat een rechterlijke uitspraak in een bodemprocedure erg lang op zich laat wachten. In deze zaak wordt de uitspraak naar verluid niet verwacht voor juli 2016. Het water staat ons echt tot aan de lippen. Over de uitspraak in het kort geding hebben wij goede verwachtingen. Wij vragen de rechter zich uit te spreken over de aantasting door de overheid van ons eigendomsrecht. Hier is in het verleden al een uitspraak over gedaan door het Europees Hof.” 


KOFFIEACCIJNS IN DUITSLAND

In Nederland is koffie al decennia aanmerkelijk goedkoper dan bij de Oosterburen. In Duitsland wordt accijns op koffie geheven. Op elke pond koffie heft de Duitse overheid 1,15 euro aan accijns. “Ik verkoop wekelijks zes tot zeven pallets koffie aan vooral Duitsers, maar hier zit slechts een maximale brutowinst op van 10 procent. Van deze en van andere verkopen anders dan brandstoffen, kan mijn tankstation echter niet bestaan. Er is bij mij en alle andere grenspomphouders geen sprake van een balans in de verkoop van brandstoffen en shopproducten.”


BALANS MOET TERUG

Koelman biedt ruim 200 soorten koffie aan in zijn tankshop. “Omdat ik zo’n groot aanbod aan koffie heb, trek ik op dit moment dagelijks zo’n 200 tot 300 klanten naar mijn shop. De verkoop van diesel is het afgelopen jaar vanwege de accijnsverhoging bij mij compleet ingezakt. Ter vergelijking, in 2013 verkocht ik wekelijks 120.000 liter aan diesel. Vorig jaar mocht ik al blij zijn als ik de 20.000 liter per week liter haalde. Met het accijnsbeleid prijst onze overheid Nederland volledig uit de markt. Nederlanders rijden behalve voor brandstoffen ook massaal naar Duitsland voor de aanmerkelijk voordeliger aanschaf van producten zoals alcohol, tabak, waspoeder en vlees. Het is hoog tijd dat de balans terug komt. We vragen de rechter de overheid daar op aan te spreken.”